• In memoriam Gijs Willems

• In memoriam Gijs Willems (1942-2020)

Op zondag 17 mei is op 77-jarige leeftijd ons lid van verdienste Gijs Willems overleden. Binnen Riethoven was hij vooral bekend onder de naam ‘de Witte Gijs’.Gijs speelde als 17-jarige al in het vaandelteam en werd in het seizoen 1959-1960 meteen kampioen in de 1e Klasse Afdeling Noord-Brabant. Dit was het allereerste kampioenschap van Riethoven 1 en er volgde promotie naar de 4e Klasse KNVB. Gijs heeft daarna nog een aantal jaren in het 1e gespeeld.Hij was rechtsbenig en speelde meestal in de voorhoede, zijn specialiteit waren de boogballen à la Johan Cruijff met buitenkantje rechts.

Een anekdote uit die tijd waarin Riethoven het erg moeilijk had om in die 4e klasse te blijven.Gijs werkte als verpleegkundige in het St. Josephziekenhuis aan de Aalsterweg in Eindhoven en had wel eens dienst op zondagmiddag. Maar ze hadden hem toch wel heel hard nodig op het voetbalveld. Hij klom op een zondagmiddag stiekem uit een raam en stapte in de klaarstaande auto van een bestuurslid. Na de wedstrijd werd hij weer snel teruggebracht. Maar men had het toch in de gaten. Het ziekenhuis werd toen nog gerund door de nonnen en Gijs kreeg een behoorlijke reprimande van de directrice.

Gijs heeft nog een aantal jaren in het 2e team (kampioen 75/76) en bij de veteranen (diverse kampioenschappen) gespeeld. Daarna was hij nog een aantal jaren leider van het veteranenteam. Zowel als speler en als elftalleider was Gijs superfanatiek en ging hij altijd voor het beste resultaat. Na de wedstrijden was Gijs ook steevast een van de aanjagers voor een geslaagde 3e helft. Bij feestavonden en andere teamactiviteiten was hij meestal een van de organisatoren.

Behalve op het veld was Gijs ook op andere gebieden actief voor de vereniging. Hij is illustrator van de clubbladen ‘De Rietlewiet’ (1967-1985) en ‘’t Poeierke’ (1995-2007). Hij neemt het nodige schilderwerk op zich bij de verbouwingen van kleedlokalen en kantine in 1993 en 1994. Hij schrijft het jubileumboek en zit in de jubileumcommissie bij het 50-jarig jubileum in 1990 en hij is lid van de redactie van het jubileumboek ter ere van het 75-jarig jubileum in 2015.

De laatste jaren was hij lid van ‘De Beertjes’, de vrijwilligers die het sportpark mede helpen onderhouden. Voor al die prestaties wordt hij in 2015 tijdens het 75-jarig jubileum meer dan terecht benoemd tot lid van verdienste. De laatste jaren ging het achteruit met zijn gezondheid. Hij probeerde toch nog wel om zo veel mogelijk bij de thuiswedstrijden van het 1e aanwezig te zijn. En bij de jaarlijkse feestavond van de vereniging was hij toch nog altijd samen met Mappie van de partij.

Gijs was behalve voor onze vereniging ook jarenlang een steunpilaar voor de hele Riethovense gemeenschap. Hier enkele van zijn activiteiten:

• Medeoprichter in 1981 en lid van de heemkundegroep ‘Van Rijthoven toen tot Riethoven nu’, initiator en ontwerper van het oorlogsmonument op Walik.
    • Prins carnaval in 1985 (Guus de Witte), diverse jaren lid van de Raad van Elf en Opperstalmeester
    • Bij de KBO lid van de activiteitencommissie, organisator van de carnavals- en de spelletjesmiddag en medebezorger van het ouderenblad Ons.
    • Bij de parochie contactpersoon voor buurtbewoners, lector bij avondwakevieringen en gids bij rondleidingen in de kerk.
    • Vanaf de oprichting in 1980 lid van het Gregoriaans koor ‘Schola cantorum’.
    • Aanvoerder van de schoffelploeg op het kerkhof.

Hiervoor kreeg hij een aantal jaren geleden de koninklijke onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje-Nassau. In 2017 kreeg hij bij zijn 75e verjaardag de Riethovense onderscheiding ‘De Bouwman’ uitgereikt in de Hofstek vanwege zijn grote verdiensten voor de Riethovense gemeenschap.

Wij wensen Mappie en de rest van de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.